Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A macska és a kommunikáció

2008.07.02

A cicusok nemcsak hang útján, hanem mozgásukkal is képesek kommunikálni. Akinek volt már cicája tudja, hogy mekkora jelentőséggel bír a fül- és a farkinca mozgása. Eddigi tudomásom szerint általában ha a cicus jól érzi magát dorombol, de tapasztalatból tudom, hogy akkor is dorombol, ha valamilyen fájdalma van, azzal próbálja nyugtatni saját magát.  Az együttélés során a gazdik saját tapasztalatból jönnek rá, hogy a cicus mikor milyen hanggal,  vagy testtartással próbál velünk kapcsolatba lépni. Ha pl. hangosan és rövid nyávogást hallatt legtöbbször a gazdit híja, ha kitartóan nyafizik akkor esetleg kimenne, vagy bejönne, de lehet mindkettőt egyszerre, esetleg éhes.

A dörgölőzéssel nemcsak szeretetét fejezi, hanem még a területét is jelöli, és kötelességének érzi a gazdi lábát állandóan a saját szagmintájával ellátni.  Amikor cicusunk elégedett, akkor egy kicsit elmélyültnek tűnő ábrázatot vesz fel, félig lehunyt szemhéllyal. A cicus fülei is igen árulkodóak lehetnek, teljesen előre fordítva a figyelem és érdeklődés jele, de ha hátra símítja akkor lehet félelem is míg ha teljesen lelapul akkor  agresszív hangulatot jelez.  Macsakatartásom során cicusunkat egylen alkalommal lehetett kihozni sodrából, akkor fújt és még a fülét is lecsapta. Igen félelmetes látvány volt, mivel még a hatalmas szemfogai is látszottak. Ezt a műsorszámot még a farkinca csapkodásával is fokozza, ami mindig az idegesség jele is. Barátságos helyzetben vagy "áramszedő"-ként felfelé irányul, vagy normál magasságban található.

Nem tudom megfigyeltétek-e már, hogy amikor kíváncsian szagol valamit, még a száját is kinyitja, mely igen félelmetes külsőt kölcsönöz számára, de ilyenkor nem dühös, csak a cicus szájában is vannak olyan mirigyek, melyek a szaglást erősítik.  Sok apró kiegészítést tudnék még tenni, de hagyok későbbre is az érdekességekből és megfigyeléseimből.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.