Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karácsony rózsája

2008.01.07

 

Ajándékként kaptam egy virágot, karácsony rózsáját. Érdekelt, honnan ered az elnevezése és mi az eredete, ezért ezt most közzéteszem itt a saját oldalamon is, hátha még mást is érdekel.

 Karácsony rózsája

 Az ókorban a fekete hunyor (Helleborus niger) nemcsak rendkívül korai virágzásáról, hanem méregtartalmáról is nevezetes volt. Gyógyhatását elsõként a görög orvosok hasznosították, és a középkorban is szerepelt a gyógyító növények között.

A legenda szerint, a lovagok, karácsony táján, szívük hölgyének kedveskedtek e törékeny szépségû virággal. Innen ered az elnevezés: karácsony rózsája. Gyakran díszítették vele az ünnepi asztalt. A 16. századtól kezdve szívesen ültették cserépbe is, hogy virágaival megszépítse a karácsonyesti hangulatot.

A hunyorfélék természetes elõfordulási helye Európa; erdõszéleken, tisztásokon élnek. De hálás, hosszú életû növények a kertben is. A fekete hunyor kivételével, valamennyi az újévben bújik elõ a talajból. A kert téli csendjében rózsaszínû, piros, zöld virágkelyhek hirdetik a tavasz közeledtét. A nemesítõknek köszönhetõen, ilyen változatos színûek és rajzolatúak a virágok, a sárgászöldtõl a bíborpirosig, sõt, akadnak közöttük fémes csillogásúak, ibolyaszínnel erezettek és foltosak is.

Talajban terjeszkedõ gyöktörzseikbõl, az évek múltával, dús bokrok fejlõdnek. Fajtól és fajtától függõen, 25-60 cm magasra nõnek. Legyezõszerûen osztott leveleik sötétzöldek, bõrszerûek. Néhány közülük örökzöld, de a lombhullatók levelei is áttelelnek. Az utóbbiak elszáradó leveleit a virágzás után távolítsuk el. A félárnyékos vagy árnyékos helyet kedvelik. Fák alá, sziklakertbe vagy korán virágzó hagymások közé való, különleges növénykék. Meszes, vályogos, humuszos talajban érzik jól magukat. Magról azonnal érés után, tõosztással pedig augusztusban szaporíthatók. (A magoncok színe általában más lesz, mint az anyanövényé.) A gyöktörzseket függõleges, 30 cm-es térállásba ültessük. Szépségük jól érvényesül néhány magasabb cserje, így a kikeleti bangita (Viburnum bodnantense), a varázsmogyoró (Hamamelis), a közönséges mogyoró (Corylus avellena) virágzó hajtásai alatt. Kedvesek és üdék tél végén a májvirággal (Hepatica), a hóvirággal (Galanthus), a tavaszi tõzikével (Leucojum), késõbb a nárciszok társaságában.

Az elsõ hunyor, a karácsony rózsája a hóval érkezik, a többi pedig, mondhatnánk úgy is, a téllel együtt búcsúzik. Februártól márciusig az illatos hunyor (H. odorus) bontja szirmait, amelynek szép levelei is díszítenek. Márciustól májusig nyílik a zöld hunyor (H. viridis) és a pirosló hunyor (H. purpurascens). Közülük és a hibrid fajták közül kedvünkre válogathatunk.

 
(forrás: www.nana.hu) 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.